Met haar 2000 jaar lange geschiedenis kent de Katholieke Kerk een hoop bijzondere monumenten en bezienswaardigheden over de hele wereld. De ene heel bekend, de andere vooral uniek. Waarom zijn juist deze monumenten bekend geworden? Wat maakt ze uniek? Mocht je daarbij nog inspiratie voor een reis nodig hebben, kun je die ook in deze lijst vinden.
1. Notre-Dame te Parijs
Een van de bekendste, al niet DE bekendste, kerk of kathedraal in de wereld. Notre Dame staat voor ‘Onze Dame’, verwijzend naar de Maagd Maria. Hoewel meerdere kerken in Frankrijk Notre-Dame heten, heeft iedereen deze kathedraal in Parijs gelijk voor ogen.
De bouw begon in 1163 en meerdere restauraties volgden. Een van deze restauraties liep in 2019 uit op een brand die de het dak van de kathedraal gedeeltelijk liet instorten. Beelden van deze ramp gingen de hele wereld over en de kathedraal kreeg vele donaties. De Notre-Dame is een typisch voorbeeld van de vroeggotische architectuur. De bogen, het dak en het glas-in-lood zijn hoogstandjes van hun tijd en daarom echt complex om weer te herstellen en/of na te bouwen, vandaar dat vier jaar na dato de kathedraal nog steeds niet volledig gerepareerd is.
Maar waarom is dit gebouw nou wereldberoemd? Ten eerste is het de hoofdkerk van het bisdom Parijs. Parijs is op haar beurt de belangrijkste stad van Frankrijk, maar ook een belangrijke stad op het wereldtoneel en in de geschiedenis. In deze kerk worden, naar overlevering, bijzondere relieken bewaard, namelijk een stuk van de doornenkrans van Christus, maar ook delen van het kruis en de nagels waar Hij mee is vastgespijkerd. Daarnaast is Notre-Dame bekend geworden door de roman van Victor Hugo “de klokkenluider van de Notre-Dame”, is Napoleon er tot keizer gekroond en hebben meerdere Franse presidenten hier hun uitvaart gehad.
2. Cristo Redentor te Rio de Janeiro
“Aan welke drie dingen denk je als je aan Brazilië denkt?”
“Uhh, voetbal, carnaval en dat ene grote Jezusbeeld!”
Dat ene Jezusbeeld heet Cristo Redentor en staat in Rio de Janeiro. Christo Redentor is Portugees voor ‘Christus de Verlosser’. Met zijn hoogte van 38 meter is dit beeld nog niet eens het grootste Christusbeeld dat er bestaat, maar toch wordt het gerekend tot de zeven nieuwe wereldwonderen. Het beeld werd als aandenken van 100 jaar Braziliaanse onafhankelijkheid gebouwd tussen 1922 en 1931 en staat op de berg Corcovado waarvan Christus uitkijkt op de stad Rio de Janeiro. Hij kijkt niet alleen uit over de stad, maar verwelkomt ook de inwoners met open armen en beschermt ze. Het standbeeld wordt gerekend tot de Art Deco-stijl die erg kenmerkend is voor de tijd waarin het gebouwd is, vooral de geometrische vormen van het beeld zijn terug te zien in deze kunststijl.
De Brazilianen zijn erg trots op dit beeld omdat het hun onafhankelijkheid en verbondenheid met het Christendom typeert. Mocht je in Rio de Janeiro zijn dan raden ze je zeker aan dit beeld te bezoeken en de ruimte om het beeld te benutten om een panorama-visie te krijgen op de wijde omgeving.
3. Sagrada Familia te Barcelona
Na de Notre Dame in Parijs durf ik wel te stellen dat dit de bekendste kerk ter wereld is. En dat terwijl de aanbouw nog niet eens klaar is.
De Sagrada Familia, wat, zowel in het Catalaans als Spaans, heilige familie betekent, staat in de Spaanse stad Barcelona. Het is ontworpen door Antoni Gaudi, die ook andere bekende monumenten op zijn naam heeft staan. De bouw begon in 1882 en is dus nog niet klaar. Tijdens de Spaanse burgeroorlog van 1936 tot 1939 heeft de bouw stilgelegen, en ook tijdens de Coronapandemie kon er niet aan gewerkt worden. Men hoopte dat de bouw in 2026 klaar zou zijn (Gaudi is dan honderd jaar overleden), maar door de eerder genoemde pandemie is dit toch niet mogelijk. De reden waarom de bouw zo lang duurt is omdat Gaudi een aantal keer van idee is verwisseld, maar ook omdat de kerk een verzoeningskerk is en oorspronkelijk bedoeld is voor de armen, waardoor alleen met donaties en entreeprijzen aan de kerk gebouwd wordt.
De kerk is van binnen en buiten een-en-al kunstwerk. Het is gebouwd volgens het Catalaans modernisme, wat veel van de Jugendstil wegheeft. Symboliek is overal te vinden. Ten eerste is de kerk in de vorm van een kruis gebouwd en heeft het achttien torens die de twaalf apostelen, vier evangelisten en Maria en Christus zelf voorstellen. Ook zijn er drie gevels die het leven van Christus uitbeelden: zijn geboorte, zijn lijden, en de weg naar God de Vader.
Tijdens de bouw van de Sagrada Familia werd Gaudi meer en meer gelovig, wat zijn ideeën voor symboliek alleen maar versterkte. Nu rust hij in de crypte van zijn meesterwerk.
4. Santa Maria della Concezione dei Cappuccini te Rome
Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, een hele mond vol en wellicht ook een vrij onbekende naam. Dit is echter, naar mijn mening, een van de mooiste en meest bijzondere kerken ter wereld. Het is een kerk gesticht door de Kapucijner monniken en ligt in Rome. Hoewel deze orde wellicht niet bekend is zijn er nog steeds kapucijnen aanwezig in Nederland en ook zijn er veel dingen naar hen vernoemd, denk maar aan de bekende peulvruchten ‘kapucijners’, de kapucijnaapjes, maar ook cappuccino. Wat deze dingen gemeen hebben is dat ze bruin van kleur zijn en een kap lijken te dragen. Het habijt van de kapucijnen is namelijk bruin met een grote kap.
Nu draait het mij bij deze kerk, die gewijd is aan de Onbevlekte Ontvangenis, niet per se om de binnenkant, maar meer wat eronder ligt. Onder de kerk ligt namelijk een crypte waar de kapucijner monniken op een zeer bijzondere manier ‘begraven’ liggen. In plaats van de lichamen in tombes te plaatsen heeft een kardinaal en medebroeder ervoor gekozen kunstwerken te maken met de overgebleven botten, soms nog gehuld in het habijt. De crypte stamt uit de 17e eeuw toen er veel belangstelling was voor de dood. “Memento mori” was toen de gedachte; gedenk te sterven. Op een bordje in de crypte staat ook vertaald: “Wat jij bent, waren wij ooit. Wat wij zijn, zul jij worden”. Een heftige, maar ook een mooie boodschap. En een indrukwekkende crypte die ik zeker zou aanraden om te bezoeken!
5. Pomnik Chrystusa Króla te Swiebodzin
Met als bouwjaar 2010 is dit Christusbeeld het nieuwste monument uit deze lijst. Wat dit beeld bijzonder maakt is dat het het hoogste Christusbeeld ter wereld is. Deze Christus, die als koning is afgebeeld, staat in het Poolse Swiebodzin. De gemeenteraad van deze plaats nam in 2006 een motie aan om een ‘Christus Koning’-beeld te bouwen en de lokale pastoor, Sylwester Zawadski, kwam met het uiteindelijke idee. Samen met de inwoners, maar ook donateurs van buitenaf, werd dit beeld in 2010 voltooid.
De afgebeelde Christus is zelf 33 meter lang, refererend naar de leeftijd waarop hij stierf, samen met de rest van de sokkel, koning en het heuveltje waarop het staat komt het beeld neer op 52,2 meter. Het is compleet wit, met als uitzondering zijn gouden kroon. Boven op deze kroon werden ooit Wi-Fi antennes ontdekt, hoe die daar zijn gekomen is nog steeds een mysterie. Een internetprovider werd beschuldigd, maar weerlegde het door te zeggen dat de lokale parochie het als beveiligingssysteem gebruikte. Hoe dan ook, de lokale bisschop zorgde dat het er snel vanaf werd gehaald. Nu waakt de Christus zonder antennes, maar wel met uitgestrekte armen over de bevolking van Swiebodzin en de rest van Polen.
Door:
Lisa Schmeinck