fbpx

“Ik heb de Here lief, want Hij hoort mijn stem, mijn smeekbeden. Want Hij neigt Zijn oor tot mij, daarom zal ik Hem al mijn dagen aanroepen.” (Psalmen 116:1-2)

Nog heel even en dan is het lente. Een periode waar veel mensen toch, wellicht onbewust, naar uitkijken. De donkere dagen die bij de herfst beginnen zorgen ervoor dat men zich vaak niet lekker in zijn vel voelt. Het zonnetje van de lente en de zomer komt dan als een welkome en warme gast.

Sommige mensen voelen zich zo nu en dan down en somber, anderen zijn echt depressief. Wellicht ben jij zelf eens depressief geweest, of ben je het nog steeds, of ken je iemand in je omgeving die het was of is. Depressie lijkt steeds vaker voor te komen, maar er wordt ook steeds meer over gesproken en aandacht voor gevraagd. Tijdens de Coronapandemie kwam naar voren dat veel mensen, ook jongeren, in een depressie terecht kwamen.

Dit artikel is bedoeld om aandacht te geven aan depressie, maar ook inspiratie en een opsteker te geven aan de mensen die wel eens down zijn of niet lekker in hun vel zitten. Het is ook niet de bedoeling om al het geestelijk lijden over één kam te scheren met depressie, maar om steun te bieden waar het kan.

St. Dymphna

Sint-Dimpna van Geel - Rust vinden bij God in tijden van depressie

Sint Dymphna (ook weleens geschreven als Dimpna) was de dochter van een Ierse koning in de 6e eeuw. Haar vader, de koning, was een heiden. Haar moeder was christen en liet Dymphna in het geheim dopen. Dymphna’s moeder stierf en haar vader werd weduwnaar. Omdat zijn dochter hem zo veel aan zijn overleden vrouw deed denken en hij geen andere geschikte echtgenote kon vinden, wilde hij met Dymphna trouwen. Zij vluchtte naar Vlaanderen. Haar vader kwam haar achterna en vond haar in de buurt van het plaatsje Geel. Daar sloeg hij haar, in een vlaag van waanzin, het hoofd af. Door haar vaders toestand (na de dood van haar moeder) en haar lot hierdoor, wordt zij aangeroepen tegen waanzin, epilepsie, maar ook tegen andere geestesziektes en depressie. Het plaatsje Geel heeft zich dan ook toegewijd tot de zorg van geesteszieken (en ook mentaal gehandicapten).

Het is dus mogelijk, voor degene die zelf down of depressief zijn, of iemand kennen met deze klachten, om een noveen te bidden op Dymphna’s voorspraak. Hierbij bidt men elke dag, voor negen dagen, dit gebed:

“In de naam van de Vader, en de Zoon, en de Heilige Geest, Amen. (Kruisteken)

Oh God, we vragen U, op voorspraak van uw waardige dienaar, de heilige Dymphna, die met haar bloed en leven de liefde bezegelde die ze U droeg, om verlichting te bieden aan degenen die lijden aan mentale aandoeningen. In het bijzonder…
(Eigen intenties)

Heilige Dymphna, helper en zorger voor de geestelijk lijdenden, bid voor ons.

Onze Vader…

Wees Gegroet…

Eer aan de Vader…

Amen.”

Rust vinden bij God

Naast het aanroepen van de heilige Dymphna, kan men zich natuurlijk ook direct richten tot God en het Woord.
De Bijbel kan men vaak troost bieden en inspiratie geven voor een vernieuwing in het geloofsleven.

In de eerste brief van Petrus wordt namelijk gezegd: “Werpt al uw bekommernis op Hem, want Hij zorgt voor u.” (1 Petrus 5:7) Wij worden aangespoord onze problemen en zorgen met God te delen en dus te bidden, want Hij wil en kan ons helpen. Een gebed zou kunnen zijn:

“Goede God, alleen u kent mijn hart, dus met geloof en nederigheid vraag ik U om de genade om te leren mijn angsten en zorgen op U te leggen. Ik wil mijzelf in Uw armen laten, vertrouwen en rustig wachten op Uw actie in mijn leven. Bewaar mijn gedachten, gevoelens en zintuigen zodat ik mij niet zoveel zorgen maak. Help mij mijn gedachten te concentreren op wat goed is voor mij en Uw koninkrijk. Heilig mij, zodat ik een persoon kan zijn die vervuld is met de Heilige Geest en die sereniteit, kalmte en vrede uitstraalt. Geef mij kracht zodat ik mijn emoties en gedachten stabiel kan houden door op U, God, te vertrouwen. Ik dank u, omdat ik weet dat U voor mij zorgt. Ik zal proberen elke stap te volgen die U mij laat zien, die nodig zijn om Uw plan in mijn leven te laten vervullen. Ik vertrouw U en Uw woord. Ik geef U al mijn zorgen. Genees mij van alle buitensporige zorgen! Amen.”

Ook het Sacrament van Boete en Verzoening (de biecht) kan helpen. De priester luistert in persona Christi naar je zorgen en, ook in persona Christi, ontslaat je van je zonden. Hij oordeelt niet en is daar om jou te helpen en opnieuw te beginnen.“Er is in de liefde geen vrees, maar de volmaakte liefde drijft de vrees uit.” (1 Johannes 4:18)


Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

[Sassy_Social_Share]

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Gerelateerde artikelen

Oordeel niet, opdat...

Mogen we als christen oordelen? Dit zegt de Bijbel.

Telkens wanneer we iets posten over een controversiële kwestie, zoals abortus, gay pride, enz., Krijgen we onmiddellijk berichten en reacties van mensen met de beschuldiging dat we ‘veroordelend’ zijn, dat de Bijbel ons leert anderen niet te oordelen, dat we dat wel moeten doen. Dat we ons gewoon me…
Verder lezen…
Goede Vrijdag - wat kan ik doen op goed vrijdag

Wat kan ik op Goede Vrijdag doen?

25 dingen die wij op Goede Vrijdag kunnen doen om het offer van Christus te gedenken. Goede vrijdag is voor christenen de meest plechtige dag van het jaar. Dit is de dag waarop we de dood van Jezus aan het Kruis gedenken. We herinneren ons het lijden dat Hij ter wille van ons heeft doorstaan.…
Verder lezen…

Delen is evangeliseren!