fbpx

Degenen onder ons die het geluk hadden om de film “Inside Out” (Binnenstebuiten) in 2015 te zien, waren enthousiast over “Inside Out 2” (Binnenstebuiten 2), die nu in verschillende bioscopen te zien is.

Riley’s leven, nu in haar adolescentie, belooft nieuwe uitdagingen als ze de komst ervaart van vier nieuwe emoties (angst, verveling, schaamte en afgunst) die we zonder twijfel allemaal heel goed kennen. Ik laat de trailer voor je achter, voor het geval je hem nog niet hebt gezien.

Lessen uit de eerste film, voordat je «Binnenstebuiten 2» bekijkt

In de eerste film is Vreugde het centrale personage. Ze rent van hier naar daar in een poging om elke complexe situatie die Riley heeft op te lossen, omdat ze denkt dat het meisje altijd gelukkig moet zijn. In haar streven om de controle te behouden, vertelt ze de andere emoties wat ze moeten doen.

Ze is jarenlang de “baas” geweest, maar door een belangrijke verandering in Riley’s leven wordt het een uitdaging om ervoor te zorgen dat het meisje redenen vindt om optimistisch te blijven.

Dit is zonder twijfel een van de grootste lessen die de film ons biedt. Het blijkt namelijk dat het leven vol is van beproevingen, complexe situaties en problemen die we moeten leren oplossen. Dus als we het succes en welzijn in ons leven alleen beoordelen op het ervaren van een permanente staat van geluk, zullen we ons waarschijnlijk mislukt voelen.

Daarom is het belangrijk om de maskers af te zetten die we vaak op sociale media gebruiken om een perfect leven voor te stellen dat ver verwijderd is van de werkelijkheid. Accepteren dat we allemaal uitdagingen hebben op ons werk, in onze relaties en in ons spirituele leven maakt ons niet minder. Het toont ons juist als menselijk, en dat is cruciaal, omdat het leven de moeite waard is om met al zijn imperfecties te worden geleefd.

Emoties worden niet beoordeeld

Herinner je je hoe het personage Vreugde in de eerste film de andere emoties voortdurend onderschat? Ze eindigt juist buiten het centrale hoofdkwartier in een poging om Verdriet ervan te weerhouden de kernherinneringen van Riley aan te raken en ze te “besmetten” met een emotie die zij als slecht beschouwt.

Psychologen en therapeuten raden juist aan om geen labels aan onze emoties te hangen en ze niet als goed of slecht te beoordelen. Het idee is om ze te accepteren, te omarmen en te erkennen waarom ze aanwezig zijn, welke gevoelens ze oproepen en hoe we ze kunnen beheren.

Het gaat er niet om erin te blijven hangen, maar om te leren ze te doorlopen. Ontdekken wat ze ons willen leren en hoe ze ons van nut kunnen zijn.

Emotionele stabiliteit begint met het geven van ruimte aan elke emotie

Het gaat er dus om dat we ons bewust zijn van onze emoties en ze ruimte geven volgens de ervaring die we doormaken.

Als we onszelf goed genoeg kennen, kunnen we begrijpen welke emotie natuurlijk naar boven komt en kunnen we onszelf toestaan deze te ervaren.

Dus boosheid voelen is normaal, je gefrustreerd voelen ook. Ertegen vechten heeft geen zin en put ons alleen maar meer uit. Laten we eerder nadenken over waarom we boosheid of frustratie voelen; hoe dat ons laat voelen, wat we eruit halen en hoe we het in ons voordeel kunnen gebruiken. We moeten onthouden dat goed gebruikte frustratie in veel gevallen de drijvende kracht is die ons aanspoort om niet op te geven.

Spiritualiteit, een solide basis voor het beheer van emoties

Deze herziening van de film die ik je heb voorgesteld, kan niet worden afgesloten zonder te vermelden dat we als mensen beschikken over een fundamenteel element voor onze groei, en dat is spiritualiteit.

Weten dat we kinderen van God zijn, dat we Jezus als voorbeeld hebben en de genade van de Heilige Geest tot onze beschikking hebben, maakt het verschil.

God toonde ons de liefde waarmee Hij ons liefheeft en gaf ons het vermogen om op dezelfde manier lief te hebben. Ons beheer van emoties moet ongetwijfeld door de liefde gaan om in hen een groter doel te vinden.

Jezus, toen Hij als mens incarneerde, voelde vreugde, verdriet, woede en zelfs angst. En in elke van deze ervaringen wendde Hij zich altijd tot Zijn Vader om in Hem de vreugde, troost, vastberadenheid en kracht te vinden die Hem in staat stelden Zijn missie voort te zetten.

Evenzo is de werking van de Heilige Geest door Zijn gaven in staat onze gedachten, gevoelens en emoties te transformeren ten voordele van onze reden van bestaan en onze evangelisatietaak.

Daarom vinden we in ons geloof het zaad waarvan onze emoties beter vrucht kunnen dragen. Laten we ons vrij voelen om ze te beleven, ze te beheren en ze onderdeel te maken van een betere versie van onszelf, wat ten goede komt aan anderen.

Emoties en Spiritueel Leven in “Binnenstebuiten 2”

1. De Complexiteit van Emoties


“Binnenstebuiten 2” herinnert ons eraan hoe ingewikkeld onze emoties werkelijk zijn. Net zoals de film nieuwe dimensies van gevoelens verkent, nodigt het ons uit om diepere lagen van onze emoties te begrijpen en te waarderen. In ons spirituele leven kunnen we leren om onze gevoelens niet te onderdrukken, maar ze te omarmen als onderdeel van onze menselijke ervaring en onze relatie met God.

2. Emoties als Wegwijzers naar Zelfontdekking

De film toont Riley’s overgang van adolescentie naar jongvolwassenheid, een periode vol zelfontdekking. Dit proces kan worden gezien als een spirituele reis, waarin we onze ware roeping en identiteit vinden. Door ons bewust te worden van onze emoties en hoe ze ons beïnvloeden, kunnen we beter begrijpen wie we zijn en waar we naar toe willen, zowel op persoonlijk als spiritueel vlak.

3. De Rol van Nieuwe Emoties in Spirituele Groei

“Binnenstebuiten 2” introduceert nieuwe emoties die ons naar onbekende gebieden van de menselijke ervaring brengen. Deze nieuwe gevoelens kunnen ons helpen om nieuwe aspecten van ons spirituele leven te verkennen en te groeien in ons geloof. Bijvoorbeeld, het ervaren van schaamte kan ons leren over nederigheid, terwijl jaloezie ons kan aanzetten tot zelfreflectie en verbetering.

4. Emotionele Intelligentie en Zelfbewustzijn

De film fungeert als een leermiddel voor emotionele intelligentie, wat cruciaal is voor spirituele volwassenheid. Het begrijpen van hoe emoties ons gedrag beïnvloeden en hoe ze elkaar kunnen versterken of nuanceren, helpt ons om beter om te gaan met onze innerlijke wereld. Dit bewustzijn stelt ons in staat om met meer compassie en begrip naar onszelf en anderen te kijken, een kernwaarde in veel spirituele tradities.

“Binnenstebuiten 2” biedt een unieke kans om onze emoties te herzien en te integreren in ons spirituele leven. Door deze inzichten te omarmen, kunnen we een rijker en meer vervuld leven leiden, vol emotionele en spirituele groei.

Door:

Juan Diego Escartín

Ook interessant

De Heilige Mis in de buitengewone vorm

De Heilige Mis in de buitengewone vorm gevierd (ook "Tridentijnse Mis" genoemd). De term "buitengewoon" is door paus Benedictus XVI gekozen om te benadrukken dat er maar één ritus is, die in twee vormen - de gewone en de buitengewone - gecelebreerd kan worden....

Top 10 Katholieke Bedevaartsoorden ter Wereld

Deze top 10 katholieke bedevaartsoorden ter wereld bieden je de mogelijkheid om jouw geloof te verdiepen, te bidden en spirituele ervaringen op te doen.

5 Grote Heilige Sacramenten van de Katholieke Kerk

In de katholieke traditie zijn er zeven sacramenten die als heilig worden beschouwd. Deze sacramenten zijn heilige handelingen die ons in nauwe verbondenheid brengen met Gods genade.

Duitsland en de Kerk: (opnieuw) dreiging van ketterij en schisma

De Duitse bisschoppen hebben hun “synodale weg” afgerond, wat leidde tot goedkeuring van controversiële hervormingen zoals de zegening van homoseksuele en gescheiden stellen, vrouwelijk diaconaat en de mogelijkheid voor leken om te preken en sacramenten toe te dienen. Er is bezorgdheid over een mogelijk schisma.

Heilige Maximiliaan Maria Kolbe

FEESDAG 14 AUGUSTUS De tweede zoon van vrome ouders, heilige Maximiliaan Kolbe werd geboren op 8 januari 1894 in Zdunska Wola in Polen, dat op dat moment onder Russische bezetting stond. Bij de Doop ontving hij de naam Raymond. Toen hij nog jong was gebeurde er iets...

Waarom is de Catechismus zo belangrijk?

De Catechismus fungeert ook als een betrouwbaar referentiepunt in tijden van twijfel. Het biedt gefundeerde uitleg over de katholieke leer en kan ons helpen om onze twijfels te begrijpen en te overwinnen.

Delen is evangeliseren!