Toen ik bezig was met het voorbereiden van de inhoud voor de Veertigdagentijd voor dit jaar, kwam ik een reflectie tegen van bisschop Robert Barron over het evangelie van de dag. Zoals altijd zijn zijn gedachten diep en verwant aan dagelijkse situaties.
We gaan binnenkort beginnen met de Veertigdagentijd, een belangrijke tijd niet alleen voor alle christenen, maar ook voor de hele wereld, ongeacht of je gelooft of niet.

Hier leg ik uit waarom.

1. Ons lichaam is geen accessoire: Bissop Barron benadrukt het belang en de rol van het lichaam in deze tijden. Het spirituele is altijd in het middelpunt gestaan, maar het lichaam wordt vaak gezien als een hindernis voor de ziel. Aan de andere kant, in de seculiere wereld, is het cultiveren van je lichaam en aandacht voor jezelf het allerbelangrijkst. Het lijkt alsof het twee tegengestelde werelden zijn.

Maar we moeten begrijpen dat we als mensen een eenheid zijn, die ook het lichaam omvat. Het is geen hindernis, noch het meest belangrijke accessoire. Bisschop Barron zei: “De Veertigdagentijd gaat om dingen doen die zowel het lichaam als de geest betreffen, zowel buiten als binnen.” Tijdens de Veertigdagentijd hebben externe tekenen speciaal belang. Het is geen toeval dat we op Aswoensdag ons voorhoofd wordt gemarkeerd met een ascross, een zichtbaar teken waar iedereen, gelovigen en ongelovigen, bij kan (iedereen kan bijwonen de liturgie van Aswoensdag en het teken ontvangen). Het kruis is een teken dat voor iedereen openstaat. Het herinnert ons niet alleen aan de tijdelijkheid van het lichaam, maar ook aan de verantwoordelijkheid die we hebben voor ons lichaam in ons leven.

2. Deugden van de Vastentijd: aalmoezen, vasten en gebed: Door het lichaam te mortificeren, maken we het een instrument voor Gods glorie, niet voor onze eigen glorie. En dat moet in stilte gebeuren, zonder dat “je linkerhand weet wat je rechterhand doet”. Het is niet gepast om op sociale media te delen hoe we ons lichaam mortificeren om aan de verwachte fysieke idealen te voldoen, of wanneer we goede daden verrichten voor anderen, maar uiteindelijk zoeken naar aandacht. We moeten leven met ons lichaam, maar in stilte.

3. Ons lichaam is een geschenk van God: Ons lichaam is een kostbare gave die ons in staat stelt om te uiten wie we zijn, te houden van, te helpen, te creëren en goede werken te verrichten. Maar om het écht te kunnen doen, moeten we er eigenaar van worden en het gebruiken als een instrument om God te eren met elke actie.

Het is niet makkelijk om eigenaar te zijn van ons lichaam en onze daden, omdat we kwetsbaar en complex zijn, maar tijdens de Vastentijd kunnen we nadenken over hoe we dat kunnen bereiken. Door middel van mortificatie kunnen we steeds verder vorderen op dit pad om eigenaar van onszelf te worden en onze relatie met God te versterken. Een God die ons wacht in het eeuwige Pasen.

Door:

Alberto Ramos

Ook interessant

Wat de hemelvaart ons kan leren als we ons door God verlaten voelen

“Hemelvaart lijkt me een van de vaagste feestdagen...” Kreeg ik een keer te horen. Jezus besteedde dertig jaar aan het voorbereiden van Zijn missie, drie jaar aan het prediken van Zijn missie, drie dagen aan lijden, sterven en opstaan ​​om Zijn missie te voltooien....

Veertigdagentijd tips: hoe maak je het meeste van je voorbereiding voor Pasen

Tijdens de vastentijd geven we aan God alles wat we bereiken, bieden kleine offers aan en bidden om dichter bij God te komen. Vraag God wat Hij van je wil tijdens de vastentijd en onthoud dat het niet alleen gaat om persoonlijke ontwikkeling.

5 manieren om het beste uit de Goede Week te halen

De Goede Week zou voor alle christenen de belangrijkste week van het hele jaar moeten zijn. Een week waarin we het beste van onszelf geven om Christus te ontvangen tijdens de Paasviering. Dat is eigenlijk de bedoeling. We weten echter allemaal dat het dagelijkse leven...

Aswoensdag en Vastentijd

De Katholieke Kerk viert Aswoensdag. Maar… waarom?

Biechten – 38 vragen om het beste gewetensonderzoek te doen

“Als je geen priester kunt vinden om te biechten, praat dan met God, die jouw Vader is, en vertel hem de waarheid: ‘Heer, ik heb dit gedaan, dit, dit ... Vergeef me’. En vraag Hem om vergeving met heel je hart, met de daad van berouw, en beloof Hem: "Ik zal later...

Liefde overwint haat: de betekenis van het kruis voor christenen

God respecteert de menselijke vrijheid, zelfs als die vrijheid wordt gebruikt om schade aan te richten. God betreurt het niet dat Hij de mensen vrijheid heeft gegeven, zelfs niet toen die vrijheid leidde tot de dood van Jezus aan het kruis.

Delen is evangeliseren!