fbpx

Wat doe je als Katholiek op vakantie in het buitenland? Natuurlijk andere kerken bezoeken! Als Katholieken hebben wij het voordeel dat ons geloof in haast ieder land voorkomt en wij gemakkelijk een bevriende kerk kunnen opzoeken. Ook ik ben op vakanties benieuwd wat voor kerken andere landen en plaatsen mij te bieden hebben. Afgelopen zomervakantie ben ik onder andere naar Praag, Leuven, Lille en Gent geweest. Deze steden hadden stuk voor stuk interessante legendes, overweldigende gebouwen en imposante kerken te bieden. In dit artikel wil ik u, de lezer, graag vertellen over drie kerken die er voor mij, op hun eigen manier, bovenuit staken.

1. Sint-Jacobuskerk te Praag: de legende

Praag barst van de kerken en deze kerk, basiliek zelfs, zou wellicht in eerste instantie aan je voorbij gaan. De basiliek, gewijd aan apostel Jacobus de Meerdere, gebouwd in de 13e eeuw en herbouwd in de huidige barokke stijl in de 17e eeuw, is het echter zeker waard om te bezoeken. Van de binnenkant ziet het er prachtig uit, het bezit een piëta en de tombe van graaf Vratislav van Mitrovice, maar de legende die gebonden is aan deze kerk is echter nog veel interessanter, én, met eigen ogen te zien. Vlak naast de ingang aan de binnenkant hangt namelijk een gemummificeerde hand. De legende luidt dat een dief na een avondgebed zich verstopt onder de kerk banken om vervolgens, als de kerk afgesloten is, kostbare beelden en goud mee te nemen.

In de kerk staat een prachtig beeld van Maria, met een kroon op haar hoofd, hier heeft de dief zijn zinnen op gezet. In de nacht klimt hij op het beeld om de kroon te stelen, op dat moment komt het beeld tot leven en grijpt de dief bij de hand. Hij komt niet meer los. De volgende ochtend wordt de kerk weer opengemaakt en tot zijn verbazing ziet de priester daar de dief hangen. Ze proberen de dief los te wrikken, maar Maria houdt hem stevig vast. Omdat het natuurlijk zonde is het beeld kapot te maken, wordt er besloten dat de slager de hand van de dief afhakt. En zo geschiedde. Het beeld keert weer terug in haar originele staat en de dief is zijn hand kwijt. Als afschrikmiddel heeft deze een plek gekregen in de kerk zodat iedereen het zou zien, zelfs tot op de dag van vandaag.

Extra: mocht je een mis willen bijwonen in Praag, bekijk dan deze website, hier kun je zien op welke dagen, tijden en in welke talen deze plaatsvinden: Churches in Prague (weekdaymasses.org.uk)

2. Sint-Antoniuskapel te Leuven: de heilige

De Sint-Antoniuskapel in Leuven is in de afgelopen eeuwen verschillende veranderingen ondergaan. Het wordt in 1299 gebouwd en gewijd aan de Heilige Maagd Maria. Later veranderd de kapel echter meer in een kerk en komt de Heilige Antonius centraal te staan. Nog later, in de 19e eeuw, wordt ook sint Jozef hier vereerd en zal het kerkje worden beheerd door de pater Picpussen, waar ook de Heilige Pater Damiaan de Veuster deel van uit maakt. Over deze heilige wil ik de rest van dit stukje laten gaan.

Pater Damiaan is namelijk mijn favoriete heilige en mijn eerste bezoek aan deze kerk ligt daar ten grondslag aan. Hoewel dus deze kapel naar Sint Antonius is vernoemd, zou je het ook de Pater Damiaan-kerk kunnen noemen. Hij ligt zelf in de crypte begraven en in de kapel zelf kun je over zijn leven lezen. Jozef de Veuster wordt in 1840 in het Belgische Ninde geboren en sluit zich in 1860, als Damiaan, aan bij de Picpussen in Leuven. Van daaruit vertrekt hij als missionaris naar de Hawaii-eilanden en wordt daar ook tot priester gewijd. Veel melaatsen, lepralijders, worden in die tijd samengebracht op het eiland Molokai. Pater Damiaan wil graag de melaatsen daar als priester dienen. In 1884 wordt hij zelf ook getroffen door lepra en overlijdt in 1889. Zijn opoffering wordt als een wonderlijke daad gezien door allerlei mensen op de wereld.

Ook de Leuvenaren en Belgen zijn vervuld met trots en er wordt al gauw een standbeeld voor hem gemaakt. In de volgende eeuw wordt zijn stoffelijk overschot naar Leuven verplaatst, wordt het plein voor de kapel naar hem vernoemd en wordt hij zaligverklaard. In 2005 wordt hij uitgeroepen tot de Grootste Belg allertijden, en in 2009 wordt hij heilig verklaard. Ook mij raakt zijn verhaal en mocht je in Leuven zijn dan raad ik je aan om deze ietwat moderne kerk, maar met een tijdloos verhaal en boodschap, te bezoeken.

3. Sint-Baafskathedraal te Gent: het kunstwerk

Midden in het bisdom Gent vindt men de Sint-Baafskathedraal, gewijd aan Bavo van Gent. De eerste opzet van de kerk stamt uit de 12e eeuw, maar in de eeuwen erna wordt er nog veel bijgebouwd. Naast dat de kathedraal uit zichzelf wonderschoon is, bezit het ook verschillende benoemingswaardige kunstobjecten. Je kunt er, bijvoorbeeld in de zijkapellen, werken vinden van Peter Paul Rubens, Justus van Gent, Frans Pourbus de Oudere en Gaspar de Crayer. De preekstoel, gemaakt door Laurent Delvaux, is ook overweldigend mooi. De meeste bezoekers echter, komen voor één kunstwerk in het speciaal: het altaarstuk en drieluik ‘het Lam Gods’ geschilderd door de Gebroeders van Eyck.

Als je de kathedraal instapt kun je het werk nog niet bewonderen, je zult eerst een toegangsticket moeten kopen. Dit is het zeker waard. Niet alleen kun je de verschillende zijkapellen, praalgraven en het Lam Gods bekijken, op dit moment kun je met hetzelfde ticket ook een tour maken door de crypte. Deze tour is uiterst speciaal omdat je hem uitvoert met een VR-bril/hololens! Voor je op de vloer zie je verschillende hologrammen die je de geschiedenis van de kathedraal, de gebroeders van Eyck en het Lam Gods vertellen. Heel mooi gemaakt en ontzettend interessant om naar te luisteren. Deze tour helpt je zeker om de kathedraal en het Lam Gods nog meer te kunnen bewonderen.

 

Er zijn verschillende manieren om God en het Katholieke geloof in je leven vorm te geven. Natuurlijk beleeft iedereen zijn vakantie op zijn of haar eigen manier, maar het kan geen kwaad om op deze vakantie even de Heer, onze Moeder Maria en andere heiligen gedag te zeggen in de lokale kerk, en wellicht ook de kerk te steunen door een gave. Ook het geven van tips aan elkaar over mooie kerken, kapellen en wellicht zelfs bedevaartsoorden kan daarbij helpen. Hierbij mijn tips voor u, de lezer! Ik heb het als een hele waardevolle toevoeging op mijn vakantie gezien.

Veel plezier bij uw volgende vakantie en Gods zegen!

Door:

Lisa Schmeinck

Ook interessant

De droom van Sint-Jozef door Vicente López Portaña

Het is alsof hij in een droom heel dicht bij het bewustzijn is, waardoor hij ziet dat die gedachten niet uit zijn verbeelding komen, maar door een derde, in dit geval een engel, op een transcendente manier worden meegedeeld.

Maarten Luther en Calvijn over Maria

Het is een dogma van het katholieke geloof dat de Heilige Maagd Maria niet alleen maagd was toen ze zwanger werd en Jezus baarde, maar dat ze ook daarna maagd bleef…

Presentatie van de Heer in de tempel (Nunc Dimittis)

Simeon ligt achterover geleund over het kind, en zijn verwondering schijnt door, evenals een zekere aanbiddende houding.

Traditiones Custodes – paus Franciscus en de Tridentijse Mis

Traditiones Custodes U zult het vast voorbij hebben zien komen op katholieke nieuwssites: Paus Franciscus heeft op 16 juli een motu proprio naar buiten gebracht onder de naam “Traditiones Custodes”. Dit betekent zoveel als ‘bewaarders van traditie’. Sommigen binnen de...

De Annunciatie van Fra Angelico

Het schilderij is rijk aan symboliek, die de diepere betekenis van de Annunciatie onthult.

De Visitatie van Raffaello Sanzio Raphael

Het schilderij toont de scène van de Visitatie, zoals die beschreven wordt in het evangelie van Lucas (1,39-56). We zien Maria en Elisabeth, die elkaar omhelzen in een landschap.

Delen is evangeliseren!